Luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäsenliikkeestä

liittyy seuraaviin artikkeleihin

 • Arkku

  Arkku edustaa vainajaa hautajaistilaisuudessa, ja sitä käytetään vainajan kuljettamisessa ja säilyttämisessä. Arkkua tarvitaan myös vainajan tuhkaamisessa ja hautaamisessa. Myös tuhkahautauksessa tarvitaan siis arkku. Vainajan ruumiin säilyttämistä arkussa edellyttää myös terveydensuojeluasetus.

  Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenliikkeestä hankittu arkku täyttää suomalaiset laatuvaatimukset sekä arkku- että tuhkahautauksessa. Yleensä kaikki hautaustoimistot myyvät myös kaikkien kotimaisten valmistajien tuotteita.

  Arkkujen laatuvaatimuksista voit lukea lisää täältä.

  Nykypäivänä arkkujen valikoima on todella suuri ja jokaiselle vainajalle on varmasti mahdollista löytää juuri häntä edustava vaihtoehto. Valinnanvaraa on niin materiaaleissa, väreissä kuin hinnoissakin. Arkun valinnassa kannattaa miettiä nimenomaan sitä kenelle arkku tulee.

  Arkku on hautajaistilaisuudessa läsnä yhtä kauan oli sitten kyseessä arkku- tai tuhkahautaus, eli tästä näkökulmasta hautaustavalla ei ole merkitystä arkun valinnassa. 
   

  Katso myös:

  Arkunkantaja
  Kantajaohje
   

  Lue lisää »
 • Arkunkantaja

  Arkun kantajia tarvitaan vainajan arkun kantamisessa hautajaistilaisuudesta hautaan, siunauspaikan ulkopuolella odottavaan hautausautoon tai saattovaunulle hautaansaattoa varten. Arkun laskeminen hautaan tapahtuu myös kantajien toimesta. Joskus kantajia tarvitaan myös arkun siirtämiseksi kirkkoon tai muuhun hautaustilaisuuden pitopaikkaan.

  Yleensä kantajia on kuusi ja he ovat omaisia tai muita saattojoukkoon kuuluvia. Myös naiset voivat toimia kantajina. Mikäli kantajia ei löydy riittävästi saattajista, Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenliikkeestä saa apua ja neuvoja kantajien hankkimiseksi.

  Katso tästä myös kantajaohje.

  Lue lisää »
 • Laatuvaatimus

  Vuoden 2017 alusta astuivat voimaan hautaustuotteiden laatuvaatimukset, jotka on hyväksytty suomalaisten hautaustuotteiden valmistajien, Kirkkohallituksen (seurakuntien edustajana), Suomen Hautaustoimistojen Liiton, Krematoriosäätiön, Seurakuntapuutarhurit ry:n ja Hautaustoiminnan keskusliiton yhteisellä sopimuksella.

  Sopimus määrittää Suomessa käytettävien arkkujen laatu- ja materiaalivaatimukset. Arkun on oltava kokonaisuudessaan arkkuhautaukseen ja tuhkaukseen soveltuva. Arkkujen valmistuksessa saa käyttää vain luonnonmateriaaleja tai vastaavia.

  Lue lisää »