Luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäsenliikkeestä

Kotimaisia arkkuja vastuullisesti jo vuodesta 1955
Pirita Forsius/17.09.2020

Ruumisarkkujen valmistus on ollut kotimaisissa käsissä jo vuosisatoja ennen kuin SHT-Tukku Oy 65 vuotta sitten perustettiin. Arkkuihin erikoistuneet paikalliset puusepät hallitsivat alaa 1800-luvulla, kunnes siirryttiin teollisempaan suuntaan 1900-luvun alkupuolella. SHT-Tukku yhdistää edelleen perinteisten puusepäntaitojen ja modernin puuntyöstön parhaat puolet – tietysti kotimaisin voimin.

66 vuotta sitten joukko aktiivisia hautaustoimistoyrittäjiä päätti perustaa hautaustarvikkeiden tukkuliikkeen, Suomen Hautaustoimistojen Tukkukauppa Oy:n. Huhtikuussa 1955 avajaisia vietettiin Helsingin Lauttasaaressa.

Vuonna 1959 toimitusjohtajana aloitti Lasse H. Laurén, joka viihtyi toimessaan peräti 37 vuotta. Aloittaessaan nuori toimitusjohtaja hoiti itse myyntiä puhelimitse ja ajamalla asiakkaiden luokse autollaan. Hänen kauteensa mahtui monia vahvoja kasvun vuosia, ja esimerkiksi henkilökunnan määrä kasvoi huimasti neljästä sataanneljääntoista. Seuraavan toimitusjohtajan Hannu Lehtosen aikana 1996–2016 yhtiön toiminta kehittyi edelleen ja asiakassuhteet vahvistuivat.

1960-luvulla SHT laajensi valikoimaansa tarvikkeista arkkuihin. Punkalaitumelainen arkunvalmistaja Aarne Saarinen kasasi SHT:n vuokraaman kuorma-auton kyytiin SHT:n myymiä ja itse tekemiään arkkupuita, ja auto kiersi ympäri Suomen jakaen tuotteet tilaajille. Varsinainen arkkutehdas perustettiin Saarisen verstaan ympärille Punkalaitumelle sekä Urjalasta vuokratun arkkutehtaan ja sahan yhteyteen. Kahdessa pitäjässä toimiminen oli kuitenkin hankalaa, joten kun Punkalaitumen tehtaan naapuritontti tuli myyntiin, oli arkkutehtaan sijainti päätetty.

Saarisen vanha arkkutehdasrakennus on edelleen SHT-Tukun nykyisen tehtaan ja pääkonttorin pihapiirissä, ja nyt siellä valmistuu oman kutomon nyörejä, nauhoja, hapsuja ja tupsuja. Muu rakennuskanta ympärillä alkoi kasvaa 1970-luvulla ensin uudella tehdashallilla ja sen jälkeen usealla laajennusosalla. Kokonaisten verhoiltujen ja jalopuisten arkkujen kysyntä kasvoi jatkuvasti ja nopeasti, joten uusille tiloille oli kova tarve. Laskelmat uuden tehtaan kannattavuudesta teki vuonna 1969 isännöitsijänä aloittanut Simo Lievejärvi, joka teki pitkän uran SHT:ssä kehittäen tehtaan toimintaa jatkuvasti.

Myös aluemyyntivarastoja päätettiin 70-luvulla perustaa, jotta jakelu tehostuisi eikä olisi pelkästään Helsingin tukkuliikkeen varassa. Ensimmäiset näistä löytyivät Kajaanista, Oulusta, Kuopiosta ja Varkaudesta. Viidennen tehtaan laajennusosan myötä siihen asti Helsingissä sijainneet hautaus- ja kukka-alan tarvikkeiden myynti sekä yhtiön johto siirtyivät myös Punkalaitumelle vuonna 1978.

Kukkatarvikkeiden myynti on kulkenut arkkujen ja hautaustarvikkeiden rinnalla SHT:ssä 1960-luvulta asti. Vaatimattomasti liikkeelle lähtenyt toiminta on nyt nimeltään Selja T. ja käsittää verkkokaupan lisäksi palvelutukut seitsemällä paikkakunnalla. Kukkatarvikkeita tuodaan Suomeen monesta maasta, mutta myös arkkujen valmistuksesta jäljelle jääneistä puupaloista tehdään ekologisia sidontakahvoja.

Arkkujen ja niissä käytetyn puun kotimaisuus on useimpina aikoina ollut itsestäänselvyys. Tänä päivänä osa halvimmista arkuista tulee lahden takaa Virosta ja puutavara sen lähialueilta, mm. Venäjältä. Juhlavuoden teemoina ovatkin kotimaisuus ja vastuullisuus, joita yhtiö on toteuttanut koko 65 vuoden ajan. Työpaikkojen luominen ja säilyminen, verotulojen pysyminen Suomessa, luonnon huomioon ottaminen ja materiaalien tarkka hyödyntäminen ovat osa nykyaikaista arkkutuotantoa. Tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeintä arkun valinnassa on se, että se sopii vainajan persoonaan ja tämän elämään ja arvoihin. SHT haluaa edelleen tarjota valikoiman kauniita, kotimaisia ja ekologisia arkkuja, joista jokainen löytää läheiselleen sopivan vaihtoehdon.

Kirjoittaja: Anna Hyttinen

Kirjoitus on julkaistu Tiimalasi-lehden 3/2020 numerossa.