Luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n jäsenliikkeestä

Me kaikki tarvitsemme hyviä hautajaisia
Pirita Forsius/29.06.2019

Me kaikki tarvitsemme hyviä hautajaisia

Keväällä avattu uusi verkkosivusto www.hyvathautajaiset.fi on nimensä mukaisesti hyvien hautajaisten asialla. Sivuston takana on arkku- ja uurnavalmistaja SHT-Tukku Oy.

Monet hautajaisia järjestävät ovat itse ensimmäistä kertaa asian parissa, ja viimeisimmät kokemukset hautajaisiin osallistumisesta saattavat olla jopa vuosikymmenten takaa. Raskaassa tilanteessa ei välttämättä jakseta paneutua jokaiseen yksityiskohtaan, vaan tehdään niin kuin ajatellaan olevan soveliasta. Hautajaiset voivat tuntua jopa pakolliselta pahalta, josta halutaan vain nopeasti ja helposti eroon. Kuitenkin Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan suomalaisille tärkeintä hautajaisissa on osoittaa kunnioitusta vainajaa kohtaan ja surra edesmennyttä läheistä. Tämä näkyy mm. arkun valinnassa, jossa arvotetaan korkeimmalle se, että arkku edustaa vainajan persoonaa ja arvoja, sekä muistuttaa tälle tärkeistä asioista.

Monet tutkijat, kuten Anja Terkamo-Moisio Itä-Suomen yliopistosta ja Ilona Pajari Jyväskylän yliopistosta, ovat myös sitä mieltä, että hautajaiset ovat tärkeä rituaali surun käsittelyssä.

”Samaan aikaan kuin hautajaisjärjestelyt auttavat suruprosessin käynnistymisessä, ne myös antavat mahdollisuuden tehdä jotain konkreettista sekä ilmaista surua. Mikäli läheisen kuolemaan liittyvä suru tuntuu musertavalta, voivat hautajaisjärjestelyt auttaa surevaa pitämään kiinni elämästä ja selviytymään ensimmäisistä kuoleman jälkeisistä päivistä”, kirjoittaa Anja Terkamo-Moisio Hyvät hautajaiset -sivustolla.

Juuri tämän vuoksi hyvathautajaiset.fi on olemassa.

”Haluamme näyttää ihmisille, millaiset hyvät hautajaiset voivat olla. Kannustamme ja autamme hautajaisia järjestäviä miettimään, millaiset hautajaiset juuri heidän omaiselleen sopivat. Tuomme esille erilaisia mutta yhtä kauniita hautajaisia, kerromme kukkien suuresta merkityksestä, neuvomme niin hautajaisia järjestävää kuin niihin vieraaksi saapuvaa, ja ohjaamme etsimään lähimmän hautaustoimiston SHT:n sivujen hautaustoimistohausta”, kertoo sivuston ylläpitäjä Anna Hyttinen SHT:ltä.

Hyvät hautajaiset -sivusto on matalan kynnyksen paikka, josta saa tietoa hautajaisista. Jos hautajaiset eivät ole juuri nyt ajankohtaiset, harva menee hautaustoimistoon kysymään asioista. Jos taas netissä sattuu törmäämään tähän sivustoon, saattaa saada hautajaisista uudenlaisen käsityksen.

Konkreettisten vinkkien, kauniiden kuvien ja koskettavien tarinoiden lisäksi sivustolla on asiantuntijatekstejä yllä mainituilta tutkijoilta. Anja Terkamo-Moisio kertoo hautajaisrituaalien merkityksestä surussa ja Ilona Pajari hautajaistavoista ennen ja nyt:

”Hautajaisten ei tarvitse olla synkkää pönötystä. Nuoren ihmisten hautajaisissa voi surun lisäksi näkyä nuoruuden ilo, ja vainajan ystäväpiirin voi ottaa mukaan suunnitteluun. ”Vainajan näköiset hautajaiset” voivat olla millaiset tahansa, jos niiden suunnitteluun paneudutaan ja puhutaan asiasta, kun siihen on tilaisuus. Kuoleman ajatteleminen elämän keskellä, tai ajatus sairauden päättymisestä kuolemaan eivät ole miellyttäviä asioita, mutta hautajaisista voi jäädä ulkokohtainen tai jopa ikävä kokemus, jos niitä ei ole mietitty etukäteen.”

Sivuston sisältöä on mietitty yhdessä hautureiden kanssa, ja monelta onkin saatu arvokasta palautetta sekä kokemuksia ja tarinoita erilaisista hautajaisista.

”Nyt kun Hyvät hautajaiset on julkaistu, toivomme tietysti, että mahdollisimman moni löytäisi sivuston ja ymmärtäisi, miten eri tavoilla hyvät hautajaiset voi järjestää. Jos hauturit jakaisivat linkkiä omilla kotisivuillaan tai Facebookissa, sivuston näkisivät juuri he joille asia on ajankohtainen ja tärkeä”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

Anna Hyttinen
SHT-Tukku Oy

Kuva: SHT-Tukku